Doğalgaz Piyasası Geliyor

Additional gallery in post content

Türkiye’nin doğalgaz ticaret merkezi olma hedefi doğrultusunda, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesinde doğalgaz alım satımının yapılacağı bir piyasa kurulacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) alınan bilgiye göre, doğalgaz ticaretinin yapılacağı elektronik platformun kurulmasını öngören “Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği” son Kurul toplantısında görüşülerek karara bağlandı.Söz konusu yönetmelikle, doğalgaz fiyatı objektif ve şeffaf koşullar altında belirlenebilecek. Ticareti yapılacak doğalgazın daha rekabetçi bir piyasada fiyatlanması sağlanacak. Türkiye ve yakın bölgesindeki ülkelerin doğalgazı da kurulacak spot piyasada fiyatlanacak. Piyasanın hayata geçmesiyle birlikte ticari işlem derinliği ve ticarete konu gaz miktarının da artması bekleniyor.Söz konusu piyasada doğalgaz ticareti yapmak isteyen katılımcılar, kurulacak elektronik platform üzerinden alış ve satış teklifi verebilecek. Platform üzerinde eşleşen teklifler kesinleştikten sonra Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) “Elektronik Bülten Tablosu”na iletilerek sisteme girilecek.Ayrıca şu an BOTAŞ tarafından piyasa mekanizması haricinde tedarik edilen ve fiyatlandırılan dengeleme gazı da kurulacak sürekli ticaret platformunda fiyatlanacak. Bu uygulamayla dengeleme gazının piyasada fiyatlanmamasından dolayı elektrik ve doğalgaz piyasaları arasında oluşan eşitsizliğin de önüne geçilecek.BOTAŞ tarafından yürütülen dengeleme işlemleri sonucundaki fiziki dengesizliklere ilişkin uzlaştırma işlemlerini de EPİAŞ yürütecek.

Önceki Milli Eğitim Bakanı Yılmaz'dan YGS mesajı...
Sonraki Goran Bregovic için geri sayım başladı