Avrupa Konseyi’nden Hollanda açıklaması: İzin veremeyiz!

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, diyalog çağrısı yaparak “Bu durum demokrasi ve diplomasiye zarar veriyor. Bu gerginliğin daha fazla tırmanmasına izin veremeyiz”

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland,  bazı  Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Türkiye arasında son günlerde yaşanan gerginlikle  ilgili diyalog çağrısında bulundu.

Jagland yaptığı yazılı açıklamada, “Bu durum demokrasi ve diplomasiye  zarar veriyor. Bu gerginliğin daha fazla tırmanmasına izin veremeyiz. Yurt içinde  ve yurt dışında yaşayan bütün Türk vatandaşlarına Anayasa değişikliği konusunda  yeterli bir şekilde bilgilenme fırsatı verilmesi gerekirken, referandum  kampanyası açık, kapsamlı ve adil olmalı.” dedi.

Yurt dışındaki kampanyalar için Türk yetkililerin, yabancı  mevkidaşları ile yakın işbirliği için olması gerektiğinin altını çizen Jagland,  “Taraflar, bu etkinliklerin biçiminde yapıcı bir diyalog içine girme konusunda  görüş birliği içinde olmalılar. Ayrıca, idari hazırlıklar için gerekli zamanın  tanınması gerekir.” ifadesini kullandı.

Jagland, Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerdeki toplantı ve siyasi  kampanyaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun olarak gerçekleşmesi  gerektiği uyarısında bulundu.

Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Aile ve  Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Türk toplumuyla ve  diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla geçen hafta sonu yapacağı  ziyaretleri engellemişti.

Dışişleri Bakanlığı da halen izinli olarak Türkiye dışında bulunan  Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmemesini istemişti. Hollanda‘nın  Ankara Büyükelçiliği ve İstanbulBaşkonsolosluğunun giriş ve çıkışları da  güvenlik gerekçesiyle kapatılmıştı.

Rotterdam’da Başkonsolosluğuna geçmesine müsade edilmeyen Kaya’nın  önce korumaları gözaltına alınmıştı. Kaya’yı aracından çıkarmaya çalışan polis,  vinçli çekici getirip aracı zorla çekme girişiminde bulunmuştu. Aracın kilidini  açmak zorunda kalan Bakan Kaya, başka bir araçla polis eskortuyla Almanya‘ya  götürülmüştü.

Hollanda güvenlik güçleri, Kaya’ya destek vermek için gelen binlerce  Türk vatandaşını dağıtmak için polis köpekleri ve atlı polisleri kullanarak sert  şekilde müdahale etmişti.

Önceki Cem Sert Taksi Duraklarını Ziyaret Etti
Sonraki Taksilerde Kısa Mesafe Ücreti Belirlendi